resegruppen

Vill du ta steget ut i världen, få nya perspektiv och hjälpa till att uppmärksamma det som nyhetsrapporteringen missar? UF:s vetgiriga resegrupp besöker två gånger per år intressanta politiska och kulturella platser världen över!

Under hösten bar det av till Israel och Palestina och nu under våren åker 16 peppade medlemmar till Burma/Myanmar, vilket tyvärr blir det sista vi gör detta läsår! Nästkommande destinationer blir dock med allra största sannolikhet minst lika spännande, se till att gå med i resegruppens facebookgrupp för att inte missa information om kommande uppstartsmöten och möjligheter att påverka nästa resmål.

Varför åker vi?
Utrikespolitiska föreningens syfte är att sprida information om, samt väcka debatt kring, utrikespolitiska frågor. Frågan är om det finns något bättre sätt att uppnå detta på än att ta våra medlemmar direkt dit där det faktiskt händer? Här får du chansen att träffa internationella organisationer, NGOs, företag och lokala myndigheter på plats för att få en djupare förståelse för aktuella frågor i regionen tillsammans med andra politiskt intresserade!

Vart åker vi?
I resegruppen kommer vi gemensamt fram till våra destinationer. Dessa är ofta aktuella ur ett utrikespolitiskt perspektiv eller kanske en intressant plats det rapporteras mindre om. Vanligtvis är det två resor per verksamhetsår och dessa resor är av varierande längd. Om du vill vara med och påverka vart nästa äventyr bär av, håll då utkik efter respektive resas första planeringsmöte. Alla förslag och idéer välkomnas!

Vilka kan åka?
Alla som är medlemmar i UF kan följa med på våra resor! Det krävs inget annat än ett genuint intresse för att lära sig mer om världen. Gå med i “Travel Group UF Uppsala 16/17” på Facebook om du är intresserad av att följa med eller bara vill veta mer om vad vi gör just nu!

Har du frågor eller funderingar är du välkommen att kontakta reseansvarig:

Valentina Torres Ahlqvist
resa@ufuppsala.se

Ett urval av tidigare resor:

Rumänien
Hösten 2014 bar det av till Rumänien, dess huvudstad Bukarest och bergsstaden Sinaia. Temat för resan var minoriteter med avstamp i den politiska debatt som pågått kring romska tiggare och den fria rörligheten inom EU. I Bukarest besökte gruppen bland Center for independent journalism som arbetar för pressfrihet och oberoende media samt Alternative Education Club, fritidsverksamhet och läxhjälp för barn i ghettot Ferentari. Radio UF gjorde i november ett uppmärksammat program med avstamp i denna resa so m går att lyssna på här på hemsidan.

Uganda
Under början av april reste 16 UF-medlemmar till Uganda. Resan tog sin början i huvudstaden Kampala besök på Svenska Ambassaden och en introduktion till landets politiska situation, precis efter den kontroversiella anti gay-lagen gått igenom. Där besökte vi även Östafrikas största universitet, Makerere samt lokala och internationella organisationer som arbetar för mänskliga rättigheter i landet. Under tredagarsutflykt till staden Hoima lärde sig gruppen mer om oljefyndigheterna som nyligen gjorts i området och de flyktingströmmar som kommit in från grannlandet Demokratiska Republiken Kongo.

Washington DC och New York
Under september 2012 var det Amerikanska valet centrum för den utrikespolitiska debatten. Att UF i Uppsala skulle resa dit för att delta och observera valet var därför självklart. Den 3 november bar det av mot Washington DC där möte med den Svenska Ambassadören och föreläsning på Swedish House blandades med besök i Vita Huset och på the Capitol. Vi spenderade valnatten på American University där långa buffébord och diskussioner fyllde skolans lokaler. Efter 5 spännande och lärorika dagar i Washington reste gruppen vidare till New York där vi bland annat hade ett spännande och lärorikt möte med Jan Eliasson, vice generalsekreterare i FN, besökte Svenska FN- representationen, samt Sveriges konsulat.

Riga
Resan gick av stapeln den 5-11 november 2008 och dess huvudsakliga syfte var att belysa traffickingfrågan, men även problematik kring hur den ryska minoriteten behandlas. Ett ytterligare syfte med resan var att den skulle vara både mer miljövänlig och billigare i jämförelse med andra UF-resor, varför färja utnyttjades för att ta sig till Riga.

Ukraina
17 medlemmar från UF Uppsala reste mellan den 20 och 25 april 2006 till Kiev under temat ”Ukraina – gränsland i förändring”. Ukraina betyder gränsland, och har genom historien slitits emellan olika riken och kulturer, mellan öst och väst. Det är en verklighet som än idag är påtaglig. Men åt vilket håll är landet på väg? Under vistelsen i Kiev besöktes olika aktörer som varit och är centrala i landets utveckling och som gav oss sin version av den senaste tidens politiska händelser.